Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 22 Desembre 2021
Ara fa un any posàvem en marxa el nou remitent amb anelles ICO, MUS. SCI. BARCELONA. Canviar les anelles cap a aquest nou remitent ha estat laboriós, però estem satisfets per la feina feta i per acomplir amb una demanda molt esperada pels nostres anelladors. A hores d'ara s’han lliurat 331 comandes amb un total de 267.537 anelles de 25 models diferents. A més, a poc a poc estem actualitzant el llistat d’anelles recomanades per a cada espècie i que podeu trobar aquí:

http://www.ornitologia.org/mm/file/quefem/anellament/Llistat_anelles_ICO_per_especie.pdf
Si detecteu qualsevol errada o voleu fer algun suggeriment de canvi, feu-nos arribar els vostres comentaris argumentant la vostra proposta a ico@ornitologia.org

Dimecres 22 Desembre 2021
S’acaba de publicar el segon número de Butlletí del Comitè Avifaunístic de Catalunya. Inclou un anàlisi de l'estatus de diverses espècies d'ocells rars a Catalunya, amb diverses espècies que perden la categoria de raresa a causa d’un augment d'observacions en els darrers anys, i la incorporació d'una nova espècie a la llista de rareses. També incorpora un article sobre la identificació de la baldriga cendrosa atlàntica a Catalunya, una anàlisi de les observacions de mosquiter de doble ratlla i una nota sobre la datació d'aquesta espècie, i l'informe d'ocells rars a Catalunya del període 2015-2017. Esperem que sigui del vostre interès!

Podeu trobar més informació a:
http://www.ornitologia.org/ca/quefem/monitoratge/seguiment/cac/cac_butlleti.html

Dimecres 22 Desembre 2021
Us recordem que la data de lliurament dels balanços d'anellament de 2021 és el 10 de gener de 2022.
Us recordem que els balanços de 2021 s’han de tramitar amb el nou programari adaptat per a les anelles del remitent ICO, MUS. SCI. BARCELONA. D’altra banda, tots els anelladors amb projectes fora de Catalunya i que heu utilitzat anelles ARANZADI, heu de tramitar el balanç d’aquestes anelles amb el programari antic.

Tots els anelladors, tant experts com auxiliars, que vulgueu anellar durant l’any 2022 cal que demaneu la renovació del vostre permís omplint un formulari que trobareu al següent enllaç. En aquest formulari heu de fer constar el projecte d'anellament pel qual demaneu la renovació (Sylvia, Migració, Estàndards ICO). Si es tracta d'algun projecte particular, podeu esmentar-lo. No heu de posar altres projectes que no són d'anellament (com ara el SOCC); el formulari es refereix exclusivament a projectes d'anellament!

Què passa amb els anelladors que no renoven el permís? Aquests continuen sent anelladors de l’ICO (no actius) i poden renovar el permís en anys successius, però no tenen permís durant l’any en curs.

Recordeu que tots els permisos s’han de renovar; el fet de tenir-lo l’any anterior no pressuposa que no calgui renovar-lo.
El nostre company Oriol Baltà està disponible per ajudar-vos a resoldre tots aquells problemes derivats de l’ús correcte del programari NouBio i de la compatibilitat dels ordinadors de cadascú (info@ornitologia.org / tf 609 72 52 11).

Finalment, volem remarcar la importància de lliurar puntualment els balanços d’anellament. Cal tenir molt present que no es renovarà l’autorització d’anellament als anelladors experts que no hagin lliurat el balanç i el formulari de renovació del permís a 10 de gener de 2022. El permís vigent actualment caduca el 15 de març de 2022, justament per poder vincular la renovació dels permisos a la deguda complementació del balanç i la resta de requisits formals.
 

Dimecres 22 Desembre 2021
Han passat 20 dies des de la presentació oficial del tercer Atles dels ocells nidificants a Catalunya a Barcelona i totes les notícies que arriben a l'ICO mostren la bona acollida que està tenint entre ornitòlegs, naturalistes en sentit ampli i societat catalana en general. Us en donem una mostra:  Albert Martínez-Vilalta (editor del primer atles d'ocells, anys 80 del segle XX): "Felicitar-vos una vegada més a tots plegats per la feina que esteu fent, vist amb perspectiva (i penseu que en tinc molta) el resultat assolit era difícilment imaginable"; Roger Prodon (Universitat de París, un dels pioners del seguiment estandarditzat d'ocells a Catalunya, a qui va dedicat l'atles): "És un gran honor, aquest regal magnífic farà que sigui més gran la meva nostàlgia per Catalunya"; Constantí Stefanescu (coordinador científic seguiment de papallones a Catalunya): "Volia enviar-vos una felicitació per la magnífica obra que heu engendrat. Impressionant. No crec que visqui per veure el mateix amb les papallones, però farem el que podrem." 

Mentrestant, noves presentacions del llibre a Vic, Girona i Terres de l'Ebre mostren que l'interès no s'acaba i hi ha gent amb ganes de saber-ne més de la mà dels seus autors. A la vegada, la venda de llibres ha estat espectacular; en pocs dies s'està començant a veure que si no el tens, més val que t’espavilis i vagis a adquirir-ne un! 
 
Si no heu pogut assistir a cap de les presentacions de l'atles, us deixem l'enllaç a la presentació que vam fer a Barcelona.

I els mitjans de comunicació no han parat de donar-li una acollida que no podem deixar d'agrair en aquests temps d'actualitat a ritme trepidant. Com a exemple, vegeu el reportatge que es va fer al TN de TV3 de dijous vespre, en horari de màxima audiència: 
 
https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/atles-dels-ocells-nidificants-de-catalunya/video/6135565/ 
 

Dimarts 21 Desembre 2021
Fa uns dies vam rebre l’aprovació d’una subvenció per dur a terme un projecte de voluntariat ambiental, de set anys de durada, en el marc del European Solidarity Corps. Aquest projecte va ser presentat el passat mes de maig, un cop l’entitat va haver assolit el corresponent segell de qualitat (ESC50) que certifica que l’ICO, en aquest cas, està en disposició de proporcionar les condicions necessàries per a la realització d’activitats solidàries juvenils.

El projecte permetrà, a partir de començaments de 2022, acollir quatre voluntaris internacionals que viuran durant sis mesos a l’equipament Fontmartina de l’estació biològica del Montseny i s’integraran en un programa d’activitats que dirigirà en Carles Durà. De cara a la segona meitat del 2022 i en endavant, un cop el programa estigui consolidat, esperem comptar amb la participació d’entre 6 i 8 voluntaris internacionals per torn.

El programa d’activitats inclourà tasques d'educació ambiental destinades a diversos agents socials del territori; activitats de seguiment científic integrades en projectes de ciència ciutadana propis i d’altres entitats com ara el parc natural del Montseny; activitats de conservació en col·laboració amb la resta d’entitats del territori així com un programa de formació continu per als voluntaris.

En tot cas, davant d’aquest escenari, se’ns obre una oportunitat òptima per tal de dinamitzar un equipament que té un potencial increïble i que fa gairebé un parell d’anys que, per raons de sobres conegudes, no se li ha pogut donar l’ús que esperàvem quan se’n va sol·licitar la concessió.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats