Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 19 Novembre 2020


Presentació internacional
3 de desembre de 16:00 a 17:30


Presentarem el llibre i celebrarem la seva publicació fent especial èmfasi en Barcelona, ​​Sempach i Praga, les tres localitats des de les quals s’ha coordinat l’Atles. L’acte serà en anglès i s’emetrà en directe des del Museu de Ciències Naturals de Barcelona a través de YouTube: youtu.be/lme2TBqoIEw. El moderarà el nostre company Carles Carboneres i comptarà amb intervencions dels membres de l’equip de coordinació europeu, coordinadors nacionals, Fundació MAVA, BirdLife International, Comissió Europea, Lynx Edicions i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Presentació a Catalunya
4 de desembre de 18:00 a 19:30

Presentarem el llibre i celebrarem la seva publicació des d’una perspectiva més local. Aquest acte serà en català i s’emetrà en directe des del Zoo de Barcelona a través de YouTube: youtu.be/ZzyKm3mkylk. Estarà moderat per la biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura i intervindran les persones que han fet possible el projecte des de Catalunya, molt especialment des de l’Institut Català d’Ornitologia, però també des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el CREAF i Lynx edicions. També comptarem amb la participació de les institucions que ens han recolzat des de Catalunya (Fundació Zoo, Museu de Ciències Naturals i Generalitat) i no faltaran, tampoc, les connexions internacionals.

Si voleu conèixer més detalls del projecte us animem a assistir també al Taller internacional sobre l'Atles que s'emetrà en directe el dia 3 de desembre de 10:00 a 14:00 també des de YouTube: youtu.be/Al9_LzJxhQ0 (vegeu més informació aquí).

 

Divendres 30 Octubre 2020
Enguany repetim el cens de rapinyaires nocturns al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac organitzat pel Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies (CMBMM). Les dates de realització del cens són als capvespres del divendres 11 i 18 de desembre de 2020; 15 i 22 de gener de 2021 i 12 i 19 de febrer de 2021.

Divendres 30 Octubre 2020
El passat 17 de setembre es van marcar 17 falciots pàl·lids a Barcelona dins del projecte Migra de SEO /BirdLife amb la col·laboració d’anelladors experts de l’ICO i membres de l’associació Galanthus. Els falciots porten un geolocalitzador que ha de permetre conèixer aspectes de la seva biologia i especialment detalls de la migració i àrees d’hivernada.
 

Divendres 30 Octubre 2020
El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre es va dur a terme la cinquena edició del Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW), un cap de setmana de prospecció ornitològica en diferents àmbits del Parc per a l’estudi de la migració postnupcial dels passeriformes europeus. Mitjançant l’anellament científic es van mostrejar a 6 localitats diferents per obtenir informació sobre la condició física i les característiques de les aturades en la migració de diverses espècies. A més, es van obtenir dades biomètriques i fenològiques que complementen el coneixement ornític del Parc Natural.

En els punts d’anellament es van capturar un total de 1595 ocells de 33 espècies diferents, amb el tallarol de casquet (661), el tallarol capnegre (431) i el pit-roig (332), com a espècies més anellades.
Es van capturar diversos exemplars anellats els anys anteriors a la mateixa zona i també dos tallarols de casquet amb anelles de Bèlgica i de la República Txeca.

Quant a espècies migradores de llarga distància (transsaharians, és a dir, que hivernen al sud del Sàhara) es va anellar un rossinyol comú, quatre cotxes cua-roges, una boscarla de canyar, tres tallarols grossos i un mastegatatxes. Pel que fa a ocells no passeriformes, es va anellar un becadell comú i dos colltorts.

Durant els pròxims mesos s’analitzaran les dades estadísticament per obtenir els resultats sobre la condició corporal dels ocells en aquesta aturada i sobre possibles diferències segons l’hàbitat que utilitzen.

Aquest any hi han participat els anelladors i col·laboradors següents: Guillem Arrufat, Joan Aymerich, Èlia Bautista, Jordi Bermejo, Raül Calderon, Armand Casadó, Oriol Clarabuch, Gerard Dalmau, Carles Durà, Eduard Durany, Raül Escandell, Ponç Feliu, Quim Feliu, Àlex Fonollosa, Miguel Angel Fuentes, David Ibáñez, Núria Ibáñez, Marc Illa, Roger Jutglà, Hubert Mas, Esteve Massagué, Quirze Massagué, Quima Massagué, Lluís Mir, Jan Lluc Oliva, Maria Ortiz, David Robson, Seán Ronayne, Aïda Sabaté, Jordana Sainz-Rozas, Laura Solé, Carles Tobella, i Jordi Vancells.

Finalment, com a dada d’interès addicional es va capturar un ratpenat orellut gris o orellut meridional (Plecotus austriacus) al mas de Rabassers de Baix. Tenint en compte que és una espècie que acostuma a utilitzar les zones arbrades per a desplaçar-se fins a les zones d’alimentació de la plana, és interessant trobar-lo en aquest indret.

Agraïments: Al Parc Natural de Cap de Creus i especialment a en Gerard Carrión per les facilitats donades per dur a terme l’activitat, i a tots els anelladors que ho van fer possible.
 

Divendres 30 Octubre 2020
Els passats 7 i 8 d’octubre Magnus Robb, un dels principals especialistes europeus en enregistrament i estudi de vocalitzacions d’ocells, va impartir un taller al Museu Blau de Barcelona per donar una empenta al projecte NOCMIG (enregistrament de vocalitzacions de  migrants nocturns) que vam posar en marxa durant la passada primavera.

En la primera sessió, després de gaudir d’algunes gravacions interessant que en Magnus ha anat recopilant amb els anys (el so d’un meteorit en esclatar, per exemple), es va parlar de qüestions generals com ara, l’elecció d’un lloc òptim, la tria de l’equip, l'anàlisi dels resultats o el material de referència a l’hora d’identificar les vocalitzacions.

La segona sessió es va dedicar, integra, a treballar la identificació de grups d'espècies que sovint es confonen a causa de la similitud de les seves vocalitzacions. Així vam començar amb el gènere Turdus, que justament ara són els protagonistes de les nits, més tard els muscicàpids, alguns Anthus, ardeids, etc. En definitiva, aquesta sessió va servir per aclarir moltíssims dubtes i permetre, d'ara endavant, la identificació d’algunes espècies amb molta més certesa.

Com ja sabeu, les dades obtingudes en el projecte NOCMIG es poden consultar tant a la secció d’OrnithoLlistes d’Ornitho.cat (https://dades.ornitho.cat/projecte/nocmig) com al web del projecte Trektellen al qual l’Institut Català d’Ornitologia també participa (https://www.trektellen.nl/).
 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats