Ara que el fred s'intensifica, i molt!, és fàcil oblidar que la part final del darrer hivern i l'inici de la primavera van ser especialment calorosos. Un fet que no va passar desapercebut a les espècies d'ocells que hivernen a casa nostra.
La informació recollida a ornitho.cat mitjançant llistes completes (vegeu imatge de sota) mostra que espècies com el xarxet comú, la fredeluga, la titella, el mosquiter comú i el pinsà van marxar de les zones d'hivernada de Catalunya clarament abans del que és normal (unes dues o tres setmanes abans). En el cas del mosquiter comú, és interessant veure que aquest inici primerenc dels moviments migratoris cap al nord va coincidir amb una arribada igualment primerenca a les zones de cria del Regne Unit i Irlanda constatada gràcies també a les llistes completes; en aquest cas les enviades a BirdTrack.
Un exemple més de com les llistes completes ens poden ajudar, entre altres coses, a detectar i entendre millor els canvis en els patrons migratoris dels ocells i la seva relació amb el clima.

D’entre les espècies més interessants anellades fins ara cal destacar una bosqueta icterina, un escorxador i una boscarla dels arrossars.
Podeu consultar els resultats obtinguts fins ara a través de l’aplicació:
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Ara que l'Atles ja s’ha publicat, els socis teniu l'oportunitat d'adquirir-lo a un preu especial de només 21€. L'oferta es limita a un únic llibre per soci. Podeu passar per l'oficina tècnica de l'ICO per adquirir el vostre exemplar al c/Girona, 168 esc. B, entr. 5a de dilluns a dijous de 10:00 a 19:00 i divendres de 10:00 a 14:00. Us podeu posar en contacte amb nosaltres al telèfon 93 458 78 93 o a l'e-mail: marina.cuito@ornitologia.org
.jpg)
Moltes gràcies per fer possible aquests projectes tan importants!
.jpg)
- dissabte 16 de desembre 2017, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 12 de desembre 2017, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.
