Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Projecte SYLVIA: la productivitat dels ocells comuns és més baixa del que aparenta

Divendres 18 Juliol 2025




Després de fer dos terços de seguiment de la reproducció de la temporada d’estiu de 2025, les dades de la productivitat de les espècies amb més mostra ens indiquen una baixa productivitat general per sota de la mitjana dels 23 anys anteriors (Figura 1), malgrat l’aparent quantitat de polls/juvenils que s’observen al camp.

Hi ha diversos factors que podrien explicar aquests resultats: un seria que, tot i l’abundància de pluja d’aquesta primavera, encara s’arrosseguen les conseqüències negatives de la dura sequera dels cinc anys anteriors o que per a la majoria de les espècies la reproducció s’hagi endarrerit respecte d’altres anys i, per tant, encara no tinguem una imatge prou bona de com acabarà la temporada (Figura 2). Sembla que aquest segon escenari seria el cas per la mallerenga blava, una espècie que malgrat marca una productivitat baixa en el Sylvia, mostra dades de bona productivitat en seguiments de caixes-niu (Projecte Parus/Nius.cat) La boscarla de canyar, però, contradiu una mica aquesta suposició, ja que, tot i que enguany ha avançat la reproducció, la seva productivitat està força per sota de la mitjana dels anys anteriors.



Figura 1. Percentatge de canvi en la productivitat de 2025 respecte de la de la mitjana dels 23 anys anteriors. Es mostren les espècies amb més mostra on s’observa una baixa productivitat per a la majoria de les espècies.

L’aparent abundància de juvenils d’aquest any no es correspon amb els nostres resultats, segurament es deu a la sensació de millora respecte els dos anys anteriors, especialment l’estiu passat (2024), quan es van registrar uns valors de productivitat molt baixos a mitja temporada.

Caldrà esperar a les pròximes sessions per veure el resultat final de la temporada i poder fer-ne un bon balanç. Agraïm novament la feina de totes les persones implicades en el projecte Sylvia que permeten recollir aquestes dades.






Boscarla de canyar juvenil anellada el dia 28 de maig a l'estació SYLVIA de Roncaires al PNAE (Foto: Àlex Fonollosa).
Figura 2. % de jornades amb joves per grups de deu dies durant els mesos de maig i juny. En blau, les dades de 2025 i en verd la mitjana dels anteriors 23 anys.

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats