
Com a nou president, Herrando assumeix la representació legal de l’entitat i la coordinació del consell directiu. Entre les seves tasques, destaca l’impuls dels projectes científics estratègics, l’organització de l’assemblea anual i el congrés triennal de l’EBCC, i el reforç de la cooperació entre països.
L’EBCC és una entitat científica de referència a Europa que impulsa la recollida, anàlisi i integració de dades ornitològiques per informar les polítiques de conservació i gestió de la biodiversitat. Entre les seves iniciatives més destacades hi ha el seguiment paneuropeu d’ocells comuns (PECBMS) i l’Atles dels ocells nidficants d’Europa (EBBA). Aquests dos projectes recullen dades sobre les tendències poblacionals de les espècies nidificants a Europa i sobre les seves distribucions i el seu canvi al llarg del temps. Tot plegat gràcies al treball de més de 100.000 persones voluntàries coordinades per desenes de centres de recerca, ONG i Museus d’arreu d’Europa. Un altre projecte emblemàtic és l’EuroBird Portal, que permet consultar en temps real l’evolució de les observacions d’ocells a tot Europa, a partir de la integració de portals nacionals i que cada dia actualitza milions d’observacions, fruit d’un esforç col·lectiu i voluntari arreu del continent.
Aquestes iniciatives compten també amb la participació del Lluís Brotons, la Sara Fraixedas o el David Martí del CREAF, i del Gabriel Gargallo i el Marc Anton de l’ICO, entre moltes altres persones.
Una presidència amb nous reptes
Com a president de l’EBCC, Herrando assumeix les seves responsabilitats en un marc geopolític canviant que suposa un repte per la continuïtat dels nous projectes existents i l’impuls de noves iniciatives.
“És un honor rebre aquest suport per part de les delegacions nacionals. L’EBCC és una xarxa de persones i organitzacions compromeses amb la natura sense fronteres”, afirma Herrando. “Davant un context polític no sempre favorable per a les polítiques ambientals crec que haurem de fer un esforç per demostrar que el coneixement generat per l’EBCC i totes les institucions col·laboradores és clau en el coneixement i la conservació de la biodiversitat a Europa.”
Entre els grans reptes de futur, Herrando destaca la continuïtat del seguiment paneuropeu i de l’EuroBirdPortal en els propers anys, amb la necessitat de convèncer les institucions europees del valor estratègic d’aquests sistemes d’informació. També subratlla la importància de millorar la cobertura geogràfica en regions com els Balcans occidentals, el sud-est d’Europa o territoris en conflicte com Ucraïna o Rússia. “Els ocells i la natura no tenen fronteres, i la nostra resposta als reptes ambientals tampoc no hauria de tenir-ne. La comprensió de la diversitat de cultures i situacions és el nostre punt de partida per fer possible aquesta tasca.”, afegeix.
Un altre objectiu clau és ampliar la representació d’espècies i hàbitats: “Encara hi ha molts forats, tant taxonòmics com ecològics. Necessitem incorporar dades fins ara poc integrades a sistemes d’observació europeus, com ara les d’ocells marins o aquàtics. És imprescindible buscar nous fluxos d’informació i incentivar que es comparteixin dades que encara no s’han integrat”.
Indicadors per a les polítiques europees
El seguiment paneuropeu ha demostrat ser fonamental per generar indicadors clau, com l’índex d’ocells agrícoles, que alerta sobre l’impacte de l’agricultura intensiva, o indicadors nous com el de restauració urbana, vinculat a la recent Llei de restauració de la natura. També s’està treballant en un indicador per al medi alpí, basat en les tendències de les poblacions d’ocells d’alta muntanya.
“Els ocells ens expliquen molt sobre l’estat dels ecosistemes, i tenim l’oportunitat de convertir aquest coneixement en eines per a la presa de decisions”, conclou Herrando.
Com en tota associació, la tasca com a president de l’EBCC no és remunerada i es combinarà amb la seva activitat científica al CREAF i a l’ICO, dues institucions catalanes que han esdevingut clau en l’ornitologia europea.